Captura.ro : Spionii care toarnă bani în fundația AUR

    0
    137
    Cei 400.000 de euro primiți de George Simion ca “dar de nuntă” au fost colectati, în mare parte, printr-o fundație sponsorizată de generali (r) SIE (activi în spionaj din vremea lui Ceaușescu până la mijlocul anilor 2000). Suma valorează peste o mie de salarii minime pe economie.
    Fundatia intermediară (FNRP) gestionează o agenție de știri naționaliste pentru românii de peste hotare (care face sistematic propagandă AUR), iar președintele entității (Laurentiu Plăeșu) a reprezentat AUR în cadrul Biroului Electoral Central, la ultimele alegeri legislative.
    Eugen Popescu, fondatorul FNRP (ulterior președinte executiv), a fost director în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP), de unde direcționa bani publici către propria fundație. Ulterior, a condus Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” (aflat în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni).
    Cu acesta din urmă, Popescu are acum un litigiu pe rol, după ce institutul i-a imputat cheltuielile generate de organizarea unui eveniment controversat la Budapesta în 2019 (comemorarea unui secol de când armata română a ocupat capitala Ungariei în ofensiva contra regimului bolșevic al lui Bela-Kun)
    George Simion susține ca cei 400 de mii de euro – adăugați în ultima sa declarație de avere la capitolul „Cadouri, servicii sau avantanje obținute gratuit” – reprezintă “cheltuielile cu nunta”.
    Evenimentul a avut loc anul trecut, pe 27 august, sub forma unei petreceri câmpenești mediatizată intens pe rețele sociale și transmisă live de televiziunea fugarului Sebastian Ghiță.
    captura a studiat atunci conexiunile fundației care a intermediat cadoul colosal de nuntă al președintelui AUR.

     

    articol Captura din August 2022 / de Mihai Munteanu

     

    • Fundația prin care George Simion a colectat darul de nuntă este finanțată de generali SIE, aflați acum în rezervă.

    • Banii lor alimentează principala activitate a fundației: o agenție de știri naționaliste pentru românii de peste hotare, care face sistematic propagandă AUR.

    • Președintele fundației a reprezentat AUR în cadrul Biroului Electoral Central, la ultimele alegeri legislative.

    • Iar fondatorul entițății (președinte executiv) a lucrat la Departamentul Românilor de Pretutindeni (DRP), de unde direcționa bani publici către propriul ONG.

    Omul cu infrastructura

    Fundația prin care George Simion a colectat darul de nuntă a fost înființată de un fost director din cadrul DRP (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni).

    Îl cheamă Eugen Popescu și a condus Direcția pentru Strategii, Comunicare și Relații Publice a DRP, pe vremea lui Adrian Năstase.

    În 1999, Popescu a înregistrat Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), iar în 2001 a fost angajat la Guvern în departamentul cu nume și obiectiv similar, condus de Titus Corlățean, o tânără speranță a PSD la vremea aceea.

    Cât timp Eugen Popescu a lucrat la guvern, fundația a fost gestionată oficial de soția sa și a beneficiat de finanțări de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, unde era șef chiar fondatorul entității. Printre sponsorii FNRP se numărau atunci și diferite societăți de stat (Petrom, CEC, Ministerul Tineretului și Sportului etc). Detalii, AICI.

    pe 5 septembrie, după ce am publicat aceste informații pe Facebook, site-ul agențíei RGN Press a eliminat referințele la sponsorul Romaqua Group   FOTO: captură rgnpress.ro

    Gradele apei minerale

    Constantin Rotaru
    General(r) ,
     A fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (1999 – 2005). Pe vremea lui Ceaușescu, a lucrat la informații economice, inclusiv la ICE Dunărea, unitatea prin care se derulau operaţiunile de Aport Valutar Special ale Securităţii. În anii ’90,  fiind trecut temporar în rezervă, a condus societatea Grivco International, a mogulului Dan Voiculescu. Administrează Romaqua Group din 2005.
    Ioan Păun,
    general (r) SIE
    În calitate de consul general la Hong- Kong, a supravegheat trimiterea în ţară a unor bunuri în valoare de 611.000 de euro, destinate familiei lui Adrian Năstase, premierul de atunci. A devenit martor cheie în celebrul dosar „Zambaccian“. Și el s-a angajat la Romaqua Group când a ieșit în rezervă, la mijlocul anilor 2000.
    Adrian Vilău
    Un alt administrator vechi al Romaqua a rămas avocatul Adrian Vilău – fost colaborator al Securității, ex-deputat și finul lui Ioan Talpeș (al doilea director SIE din anii ’90). L-a reprezentat pe generalul Păun în dosarul lui Năstase.
    Octavian Crețu,
    patronul Romaqua Group
    Le-a pus pe tavă procurorilor înregistrarea unei discuţii purtate cu Adrian Năstase în 2006. Reieşea că fostul premier îl şantaja pe Creţu cu dezvăluirea calității de ofițer a lui Păun, dacă acesta nu-şi revizuia declaraţiile din dosar. Crețu e căsătorit cu fiica unui diplomat chinez.

    mai mult la : /captura.ro/

    Lasă un răspuns